15 TIPS BAGI IBU MENYUSU DI BULAN PUASA

Salam hormat semua!

Saya harap anda semua sentiasa sihat sejahtera bersama keluarga dan anak-anak tercinta. Sedar tak sedar, dah 7 hari kita berpuasa kan? Sekejap jer masa berlalu...

Pada kali ini, saya kongsikan 15 lagi tips semasa berpuasa bagi ibu-ibu diluar sana. Tipsnya seperti berikut:

1. Elakkan minuman berkafein atau berkarbonat seperti air berkarbonat, kopi dan teh yang boleh menyumbang kepada dehidrasi. Kafein adalah diuretik yang bermakna ia meningkatkan pembuangan air kencing.

2. Makan buah-buahan segar dan sayur-sayuran sebanyak yang anda boleh.

3. Bacalah Al-Quran setiap hari untuk membantu anda berehat.

4. Jangan hanya minum air pada waktu Sahur. Tidak perlu minum terlalu banyak pada suatu masa kerana air yg diminum tidak serap sepuhnya malah dibuang kerap sebagai air kencing.Tetapkan jadual (jika ia membantu) dan minum secara sederhana tetapi kerap,

5. Elakkan makanan pedas. Makanan pedas boleh menyebabkan kehilangan air dalam badan.

6. Berzikir sepanjang hari supaya lebih bertenang & hormon oksitosin ditingkatkan, jadi pengaliran susu pun lancar.

7. Melindungi diri anda daripada berada ditempat panas. Pakai pakaian yg selesa & kain yang sejuk.

8. Curi masa mandi seketika sebelum solat asar, jika tidak boleh mandi basahkan leher, muka , kepala & bahagian kaki supaya badan berasa sejuk.

9. Buat satu senarai untuk membeli-belah barangan runcit dan merancang makanan anda setiap minggu.

10. Berbuka puasa dengan secawan jus atau air dan 3-4 kurma untuk membawa tahap gula dalam darah anda normal.

11. Walaupun keinginan anda untuk minum bergelen air pada majlis berbuka puasa, cuba yang terbaik untuk mengamalkan sunnah mengisi perut anda dengan sepertiga bagi: air, udara, makanan.

12. Doa kepada Allah (swt), berzikir dengan nama-Nya yang mulia Ar-Razzaq (Pembekal), untuk menyediakan anda dengan kekuatan untuk terus berpuasa. Jangan lupa untuk memberi berselawat kepada Nabi Muhammad (saw) dalam doa anda.

13. Bacalah Ayat-ul-Kursi. Terdapat banyak faedah kepada membaca ayat ini.

14. Bacalah Surah Al-Ikhlas dan Al-Mu`awwidhatain. Dalam sebuah hadis, Abu Dawud, Tirmidzi dan Nasa'i telah merakamkan bahawa Rasul Allah (saw) berkata: “Al-Muawwizat juga dijadikan wirid / zikir di waktu pagi dan petang. Sesiapa yang membacanya sebanyak tiga kali diwaktu pagi dan petang, nescaya Allah SWT akan mencukupinya dari segala sesuatu.” 

15. Yakinlah! badan kita membuat penyesuaian metabolik semasa berpuasa, memastikan pengeluaran susu tidak terjejas. Dalam erti kata lain, bekalan susu kita sememangnya dilindungi.

Sekian sahaja perkongsian untuk kali ini. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat ibu dan si bayi.

Jika anda memerlukan peralatan penyusuan, kami sedia membantu. Jemput ke kedai online kami di ->> www.mothersfirstchoice.com
ATAU 

Kedai fizikal kami di:

Mothers First Choice (MFC) ialah pembekal produk penyusuan susu ibu terunggul di Malaysia.  MFC juga menyediakan khidmat nasihat dan kaunseling serta bimbingan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah dalam proses penyusuan termasuk dalam aspek pemiilihan jenis pam susu yang sesuai.