9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM

Salam hormat semua, 

Kali ni saya kongsikan 9 punca yang menyebabkan bayi sukar tidur malam.

1 . Selsema
Selsema terjadi kepada sesiapa sahaja tidak mengira waktu dan usia, malah bayi begitu mudah dijangkiti selsema akibat. Akibatnya, sukar untuk bayi tidur lena pada malam hari dan meragam akibat kesukaran untuk bernafas. Cuba beri kelegaan dengan meletakan balm pada bahagian yang tidak selesa.

9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM: Selsema

2 . Ruam
Ruam adalah salah satu masalah kulit yang dihadapi oleh bayi yang biasanya terjadi di sekitar kawasan lipatan lengan, peha dan punggung bayi. Kemerahan pada bahagian kulit memberi rasa pedih pada bayi. Longgarkan pemakaian lampin pakai buang atau gunakan ubat anti ruam. Kerapkan menukar lampin pada waktu malam agar bayi rasa selesa dan tidur lena.

9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM: Ruam

3 . Kolik
Kolik adalah masalah kembung perut yang membuatkan bayi meragam dan tidak tidur lena. Sapukan minyak bayi seperti minyak yuyi cap limau etc.. untuk kelegaan bayi. Gunakan barut bagi mengelakkan angin masuk ke perut bayi.

9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM: Kolic

4 . Suhu Bilik
Elakkan bilik dalam keadaan panas atau terlalu sejuk. Pakaikan pakaian tidur yang nipis kerana bayi adakalanya terjaga pada waktu malam kerana kepanasan. Suhu bilik di antara 25° - 27° adalah terbaik untuk bayi tidur lena.

9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM: Suhu Bilik

5 . Demam
Jika suhu badan bayi melebihi 39 darjah celcius, bayi demam dan mudah terjaga pada waktu malam. Berikan ubat demam dan sejukkan badan bayi anda dengan membasahkan kain dan lapkan keseluruh anggota badannya. Pakaikan baju nipis dan jika suhu badan masih tinggi, dapatkan rawatan doctor dengan kadar segera.

9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM: Demam

6 . Batuk
Batuk membuatkan bayi mudah terjaga. Pastikan bilik tidak terlalu sejuk dan beri ubat batuk khas untuk bayi bagi membantu bayi tidur lena. Pastikan juga bilik bersih dari habuk kotoran.

9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM: Batuk

7 . Bengkak Gusi
Gusi bengkak biasanya merupakan tanda gigi akan tumbuh. Rasa tidak selesa dan kesakitan menyukarkan tidur bayi. Berikan teether yang telah disejukkan dalam peti ais. Bayi akan rasa nyaman dan ketidakselesaan akan semakin berkurang.

9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM: Bengkak Gusi

8 . Tidur Tanpa Rutin
Jadikan waktu tidur sebagai rutin setiap hari. Bayi secara tidak langsung tahu akan waktu tidurnya. Dia akan tidur dengan sendirinya apabila sampai waktunya.

9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM: Tidur Tanpa Rutin

9 . Cahaya
Bilik gelap, suhu bilik dan keadaan senyap membantu bayi tidur dengan cepat. Pastikan keadaan ini setiap kali bayi mahu tidur. Bayi yang mendapat tidur yang cukup akan kelihatan segar dan aktif.

9 PUNCA BAYI SUKAR TIDUR MALAM: Cahaya

Sekian sahaja perkongsian untuk kali ini. Semoga perkongsian ini memberi manfaat buat ibu dan si bayi.

Jika anda memerlukan peralatan penyusuan, kami sedia membantu. Jemput ke kedai online kami di ->> www.mothersfirstchoice.com

ATAU 

Kedai fizikal kami di:Mothers First Choice (MFC) ialah pembekal produk penyusuan susu ibu terunggul di Malaysia.  MFC juga menyediakan khidmat nasihat dan kaunseling serta bimbingan kepada ibu-ibu yang menghadapi masalah dalam proses penyusuan termasuk dalam aspek pemiilihan jenis pam susu yang sesuai.